blog Titia Lont

loopbaan linkedinLekker bezig met je loopbaan

Als loopbaancoach neem ik mijn deelnemers standaard mee naar het mooie Wieringen. Dus naar de parel in de Zuiderzee, het voormalige Vikingeiland. Vaak gaan we een stukje lopen langs het wad, komen we op adem in het kapelletje van Stroe en afsluitend eten we vis in de haven van Den Oever.

Lees verder...

Bloeien op een dorre akker

Als je leven of je loopbaan opeens tot stilstand komt, wordt alles anders. Vrije tijd is niet leuk meer, je mist bezieling en uitdagingen. Bij gedwongen ontslag is het extra moeilijk, omdat je overloopt van onmacht en boosheid. En als je een publieke functie had is er vaak ook nog imagoschade. Kortom: het voelt als ploegen op een dorre akker.

Lees verder...

Liever startgeld dan wachtgeld

''Alleen wachtgeld is niet genoeg. We moeten actief proberen om oud-bestuurders weer aan het werk te krijgen.'' Dat zegt Titia Lont in reactie op het wetsvoorstel van de SP om de wachtgelden af te schaffen. Lont werd zelf als burgemeester jaren geleden tot vertrek gedwongen en coacht inmiddels (oud-)bestuurders bij het vinden van een nieuwe functie. ''Als zij thuis zitten, gaat veel relevante kennis en ervaring voor de maatschappij verloren.'' 

Lees verder...

Wethouderschap als springplank voor uw loopbaan

Als u onlangs (opnieuw) bent gestart als wethouder zult u de komende vier jaar weer diverse competenties ontwikkelen en op verschillende beleidsthema's ervaring opdoen. Helaas weten 'buitenstaanders' op de arbeidsmarkt niet vaak wat een wethouder doet. Daarom is het van belang om uw wethoudersperiode als springplank voor uw loopbaan te gebruiken. Bovendien kan het wethouderschap van de ene op de andere dag afgelopen zijn. Het is goed om daarop voorbereid te zijn.

Lees verder...

wie ben je als niemand kijktWie ben je als niemand kijkt?

Als coach begeleid ik gestopte bestuurders (vooral oud-wethouders) in hun loopbaan. Sommigen zijn zelfs 12 jaar wethouder geweest en moeten heel erg wennen aan het ambteloze bestaan. Immers, als je positiemacht hebt plus een 'hofhouding', kijken veel mensen tegen je op. Bovendien kun je vanuit jouw specifieke positie koers bepalen en sta je vaak in de schijnwerpers.

Lees verder...

schitterSta op en schitter!

Ik begeleid veel oud-wethouders die om diverse redenen zijn gestopt bij hun gemeente. Omdat bestuurders publiekelijk vaak onder een vergrootglas liggen, is er soms sprake van imagoschade. Sommigen vinden het zelfs moeilijk om in hun eigen omgeving boodschappen te doen, naar recepties te gaan etc.

Lees verder...

echte mobiliteit oud wethoudersEchte mobiliteit voor oud-wethouders

Nog een paar maanden, en dan staan de gemeenteraadsverkiezingen weer voor de deur. Dat betekent dat veel wethouders op zoek zullen gaan naar een nieuwe uitdaging. Deels zelf gepland, deels op basis van de coalitievorming. De prognoses zijn dat er meer dan 500 wethouders gebruik zullen gaan maken van wachtgeld, binnen de APPA-regeling.

Lees verder...

Social media voor bestuurders: Wat en wanneer?

Bepaal eerst je (loopbaan)doelstelling, kies dan een geschikt medium. Anno 2017 is de meeste winst te behalen op Facebook, YouTube en Instagram. Zorg dat jij je Linkedin en Facebookpagina etc. op orde hebt, en dat je niet als meerdere persoonlijkheden overkomt. Je bent 1 merk, ongeacht het medium. Verwijs eventueel door naar je persoonlijke website of maak een zakelijke Facebook-pagina aan. Probeer origineel en authentiek te zijn, op een manier die bij jou past!

Lees verder...

Kwetsbaar leiderschap

Al jaren ben ik een vaste bezoeker van de Global Leadership conferenties die door Willow Creek worden georganiseerd. Veel inspirerende sprekers trekken dan via een video-presentatie aan je voorbij. Degene die mij blijvend heeft geinspireerd is dr. Brené Brown, die het thema ‘De kracht van kwetsbaarheid’ gloedvol presenteerde. Ook haar boeken over dit thema heb ik vervolgens in een ruk uitgelezen.

Voor veel bestuurders en ondernemers in Nederland is kwetsbaar leiderschap helaas een taboe. Immers, zodra je een leidinggevende positie inneemt – en dus ook positiemacht krijgt – lijkt het not-done om je kwetsbaar op te stellen. Alle ogen zijn op jou gericht, en iedereen verwacht dat je stabiel bent, gezag uitstraalt en de juiste koers uitzet.

Lees verder...

  • 1
  • 2

profiel foto 02

Contact

telefoon 06 232 59 604
email - titialont@gmail.com
KvK 57418136