Kwetsbaar leiderschap

Al jaren ben ik een vaste bezoeker van de Global Leadership conferenties die door Willow Creek worden georganiseerd. Veel inspirerende sprekers trekken dan via een video-presentatie aan je voorbij. Degene die mij blijvend heeft geinspireerd is dr. Brené Brown, die het thema ‘De kracht van kwetsbaarheid’ gloedvol presenteerde. Ook haar boeken over dit thema heb ik vervolgens in een ruk uitgelezen.

Voor veel bestuurders en ondernemers in Nederland is kwetsbaar leiderschap helaas een taboe. Immers, zodra je een leidinggevende positie inneemt – en dus ook positiemacht krijgt – lijkt het not-done om je kwetsbaar op te stellen. Alle ogen zijn op jou gericht, en iedereen verwacht dat je stabiel bent, gezag uitstraalt en de juiste koers uitzet.

Een bijkomend punt is dat de feedback binnen teams en richting leiders nauwelijks is georganiseerd. Toen ik bijvoorbeeld burgemeester op Wieringen werd, heb ik in mijn eerste 100 dagen veel dingen onhandig aangepakt. Helaas kreeg ik amper feedback vanuit het College noch de gemeenteraad en had ik ook geen persoonlijke coach. Je hebt geen tweede kans voor een eerste indruk, en aan het eind van mijn eerste jaar moest ik helaas constateren dat mijn bestuursstijl niet effectief was voor de daar heersende bestuurscultuur. Tot mijn schaamte moest ik voortijdig stoppen met dit mooie ambt.

Een van Brenés bevindingen was dat schaamte het grote obstakel is voor connectie. Schaamte is het gevoel dat er misschien iets mis met je is. Iets dat je liever verbergt en verstopt voor anderen, omdat ze je anders zouden kunnen afwijzen. Om toch connecties aan te gaan met anderen moet je jezelf blootgeven, en dat vereist grote kwetsbaarheid.

Mijn persoonlijke ervaring is dat je juist in de imperfectie verbinding maakt met mensen. Als er door jouw toedoen eens iets mis gaat, kun je daar met elkaar om lachen, sorry zeggen, en eerlijk toegeven dat je ook maar een mens bent. Dat geeft ontzettend veel lucht en een betere verbinding met je naasten.

Kortom: Ik wens iedere leider een stukje kwetsbaarheid toe. Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens!

profiel foto 02

Contact

telefoon 06 232 59 604
email - titialont@gmail.com
KvK 57418136