echte mobiliteit oud wethoudersEchte mobiliteit voor oud-wethouders

Nog een paar maanden, en dan staan de gemeenteraadsverkiezingen weer voor de deur. Dat betekent dat veel wethouders op zoek zullen gaan naar een nieuwe uitdaging. Deels zelf gepland, deels op basis van de coalitievorming. De prognoses zijn dat er meer dan 500 wethouders gebruik zullen gaan maken van wachtgeld, binnen de APPA-regeling.

Wat mij als bestuurderscoach al jaren verbaast, is dat er geen mobiliteitsbureau voor oud-wethouders is. Ontzettend veel talent komt noodgedwongen achter de geraniums te zitten, en maakt gebruik van gemeenschapsgeld. Waarom benutten we dat talent en geld niet beter? Als een wethouder in gemeente A stopt, kan hij/zij toch best van toegevoegde waarde zijn voor een andere gemeente? Daar hoef je geen duur bureau voor in te huren.

Bij het rijk kunnen topambtenaren terecht bij de Algemene Bestuursdienst, en kunnen zo vaak hun loopbaan op een soepele manier vervolgen. Ik pleit er daarom voor dat er een mobiliteitsbureau voor lokale bestuurders komt, gesteund door BZK en de VNG. Uiteraard blijft het van belang dat oud-wethouders hierbij enige vorm van loopbaanondersteuning krijgen, omdat ze zich opnieuw moeten profileren, en hun toegevoegde waarde scherp in beeld moeten krijgen.

Ik hoop van harte dat mijn signaal wordt opgepakt en dat er concreet iets voor deze doelgroep gaat gebeuren. Dat zal het imago van oud-wethouders ten goede komen en de gemeenschap veel wachtgeld kunnen besparen!

profiel foto 02

Contact

telefoon 06 232 59 604
email - titialont@gmail.com
KvK 57418136